Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

συνεντευξη στην εφημεριδα " κηρυξ " ( 19-7-'07 )


1. Οι τόνοι της κριτικής, που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχουν ανέβει κατακόρυφα, σε σημείο που ο αντιπολιτευτικός σας λόγος να αξιολογείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη ως μηδενιστικός. Τελικά, δεν έκανε τίποτα καλό στον τόπο η ΝΔ στα τρία αυτά χρόνια που κυβερνάει ;

. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ασκεί το θεσμικό του ρόλο, κρίνοντας την Κυβέρνηση και προτείνοντας το δικό του πρόγραμμα. Τα κυβερνητικά στελέχη, αντί να χαρακτηρίζουν μηδενιστικό το λόγο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ας κάνουν αυτοκριτική για το μηδενικό έργο που επιτελούν. Οι πολίτες σήμερα μπορούν πλέον με άνεση να συγκρίνουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και να βγάζουν συμπεράσματα.
. Ο κ. Καραμανλής αθέτησε πολύ γρήγορα τις υποσχέσεις του και έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
. Υποσχέθηκε την επανίδρυση του κράτους. Έστησε ένα Πελατειακό, Αναξιοκρατικό, Αυταρχικό Σύστημα της Δεξιάς. Υποσχέθηκε διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, αλλά από τους πρώτους μήνες άρχισαν οι αποκαλύψεις, οι παραιτήσεις ή αποπομπές στελεχών και οι προσπάθειες συγκάλυψης από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Η πτώση του Σινούκ, το σκάνδαλο των υποκλοπών, της εξαγοράς της « Γερμανός », της Α.Τ.Ε., της ΠκΚ Χρηματιστηριακής, της εξαγοράς της Finance Bank στην Τουρκία και φυσικά των Ομολόγων, αλλά και του καρτέλ των « κουμπάρων ».
. Υποσχέθηκε με πομπώδη τρόπο τη σύγκρουση με τους « νταβατζήδες » και στη συνέχεια ήρθε το φιάσκο του « βασικού μετόχου » και η πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων και ισχυρών ( αφορολόγητο διανεμομένων κερδών των μεγαλομετόχων των μεγάλων Εταιριών με παράλληλη αύξηση των έμμεσων φόρων που πλήττει τους πολλούς και οικονομικά αδύνατους ).
. Υποσχέθηκε τομές και μεταρρυθμίσεις που πράγματι έχει ανάγκη η χώρα. Δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση, υποβάθμισε τη λειτουργία των θεσμών και έφτασε με την πολιτική του να υπονομεύεται και να αμφισβητείται ακόμη και το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων ! !
. Αμφισβήτησε ευθέως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Άφησε ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την κερδοσκοπία να οργιάζουν στην αγορά, εξουθενώνοντας οικονομικά τους Έλληνες πολίτες και οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.
. Ο κατάλογος της κριτικής μας είναι ατελείωτος. Ας αποφασίσουν οι πολίτες αν ο απολογισμός του κ. Καραμανλή είναι θετικός για τη χώρα.

2. Ψάχνουν παντού άλλοθι οι κυβερνώντες, όπως είπε πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου, ή το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει « εφιάλτες », εκεί που δεν υπάρχουν, προσδοκώντας αύξηση του εκλογικού του ποσοστού με την κεφαλαιοποίηση ψήφων διαμαρτυρίας ; Πολλοί μιλούν για λογική του « ώριμου φρούτου » που φέρεται να έχει υιοθετήσει η Χαριλάου Τρικούπη, ελλείψει διακριτού πολιτικού λόγου και θέσεων έναντι της ΝΔ

. Έχουμε υιοθετήσει τη λογική του « ώριμου φρούτου » ή κάνουμε σκληρή και μηδενιστική πολιτική ; Πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
. Έως τώρα τα στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά αντιπολιτεύονται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παρελθοντολογούν οι ίδιοι, προσπαθώντας να μηδενίσουν την προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίδιοι δεν έχουν Όραμα και Στόχους για το μέλλον της χώρας. Στα χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ., ας μας πει ο κ. Καραμανλής, πού οδηγεί τη χώρα. Με ποιους μεγάλους στόχους και με ποιες πολιτικές εμπνέει σήμερα τους πολίτες ; Μήπως με τις « μεταρρυθμίσεις » που αποδεικνύονται καθημερινά στην πράξη, ως Απορρυθμίσεις της Κοινωνίας;
. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταθέτει το δικό του σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα για την προοπτική και το μέλλον της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Τις δικές του θέσεις και το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, για μια δυνατή Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης που καμία σχέση δεν έχει με το πρόγραμμα και την πολιτική της Ν.Δ.

3. Στην περίπτωση των μεγάλων φετινών πυρκαγιών, σας κατηγορεί η ΝΔ ότι επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε μία φυσική καταστροφή για μικροπολιτικούς σκοπούς. Και επί ΠΑΣΟΚ δεν καιγόταν τα δάση, δεν υπήρχαν προβλήματα με την κατάσβεση των πυρκαγιών; Μήπως, η εναλλαγή των ρόλων με τη ΝΔ, έφερε και αντίστοιχη αλλαγή του κομματικού σας λόγου;

. Δυστυχώς πυρκαγιές γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται πολιτικά μια φυσική καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην κρίνουμε την Κυβέρνηση και να μην αναζητούμε ευθύνες όταν υπάρχουν. Εκατοντάδες – χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν. Μαζί μ΄αυτά αγροτικές παραγωγές, αγροτικά κτίσματα, υποδομές και κατοικίες. Και βεβαίως θρηνούμε ήδη το σημαντικότερο, 5 ανθρώπινα θύματα. Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν. Η απόπειρα αναθεώρησης του άρ. 24 του Συντάγματος ( υπενθυμίζω την απόπειρα νοθείας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής , που οδήγησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αποχώρηση από τη συζήτηση ) και η τροπολογία του κ. Μπασιάκου που νομιμοποιούσε όλα τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις ( και απεσύρθη μετά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του κ. Σουφλιά ) , έστειλε λάθος μήνυμα σε διάφορους εμπρηστές. Είναι βαρύτατη ευθύνη της Κυβέρνησης.
. Η αδιαφορία για την πρόληψη των πυρκαγιών από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι χαρακτηριστική. Οι προσλήψεις εργαζομένων για τον καθαρισμό των επικίνδυνων σημείων για πυρκαγιές, εγκρίθηκαν στις 20 Ιουνίου, με σημαντική καθυστέρηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί ακόμη κανένας. Όταν προσληφθούν, δυστυχώς θα καθαρίσουν όχι ξερά κλαδιά και θάμνους, αλλά καμένα δένδρα. Υπάρχει ευθύνη της Κυβέρνησης.
. Ο ανύπαρκτος συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής αναγνωρίζεται δειλά, ακόμη και από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
. Η απαξίωση του Πυροσβεστικού Σώματος με την απομάκρυνση έμπειρων στελεχών για να τοποθετηθούν άπειροι, αλλά φιλικά προσκείμενοι στη Ν.Δ., δε βοήθησε στη μετάδοση της εμπειρίας που προϋπήρχε και στην ομαλή συνέχεια της Υπηρεσίας.
. Η απαξίωση του σύγχρονου εξοπλισμού που αποκτήθηκε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Υπάρχουν Πολιτικές Ευθύνες.
. Ο Πρωθυπουργός δήλωνε το Μάιο - με το γνωστό βαρύγδουπο ύφος του- ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών, περιμένουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών και γι αυτό είναι έτοιμοι εγκαίρως με σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Τώρα φταίνε « οι πράσινοι » κατά τον « ανεκδιήγητο » κ. Γιακουμάτο και την προσφιλή τακτική της Ν.Δ. Σκεφθείτε αν δεν είχαν σχέδιο τι θα γινόταν! Ακόμη καίγονται χιλιάδες στρέμματα δασών. Θα αναλάβει κάποιος αυτές τις ευθύνες ή είναι όλα αυτά απλά αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ;

4. Οι αγρότες βιώνουν δύσκολες ώρες μετά την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κ.Α.Π. Υπάρχει και το ζήτημα της λειψυδρίας φέτος στον κάμπο που οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Η προοπτική του αγροτικού κόσμου δείχνει να αποτελεί πλέον θέμα διαχείρισης των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Το όραμα που προσδοκούν οι παραγωγοί για να παραμείνουν στα χωριά τους, μπορεί να τους το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ με πράξεις και όχι με λόγια;

. Οι αγρότες βιώνουν δύσκολες ώρες όχι λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ, αλλά λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης να εφαρμόσει σωστά την ΚΑΠ και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγροτών. Η χαρακτηριστική αδυναμία της Κυβέρνησης που με δηλώσεις του Πρωθυπουργού διαβεβαίωνε, ότι οι αγρότες θα πληρωθούν για τα δικαιώματά τους την 1η Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τί παίρνει, γιατί και από πού, δεν είναι ευθύνη της ΚΑΠ. Είναι αποκαλυπτική ανικανότητα και προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης. Η λειτουργία των « καρτέλ » που εκμηδένισε το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, δεν οφείλεται στην ΚΑΠ. Ούτε η καταστροφική πολιτική στον καπνό, στα τεύτλα και σε άλλα προϊόντα οφείλεται στην ΚΑΠ. Ας μην αναζητά άλλοθι η Κυβέρνηση και ο κ. Μπασιάκος για τις δικές τους ευθύνες.
. Το ίδιο ισχύει και στον τρόπο αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Ποια έργα αντιμετώπισής της έγιναν στα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ;
. Ας αναφέρουν έστω ένα έργο στις περιοχές που σήμερα υφίστανται τις συνέπειες της λειψυδρίας. Και για όσους αναζητούν συμψηφισμούς, αναφέρω μόνο για την τελευταία περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ׃120.000.000 δρχ. κάθε χρόνο στον ΤΟΕΒ Πηνειού για χωμάτινα φράγματα. Καθαρισμός της Τ1 που δημιούργησε ουσιαστικά ένα νέο ταμιευτήρα, κατασκευή ταμιευτήρων Καλαμακίου, Ναμάτων, Ελευθερίου, Πλατυκάμπου. Ενίσχυση με υδάτινους πόρους από Σμόκοβο κλπ. Η σύγκριση είναι καταλυτική όσο και αν εθελοτυφλούν κάποια στελέχη της Ν.Δ.
. Όσο για το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι ένα εγκεφαλικό δημιούργημα, αλλά αναφέρεται με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και ευθύνη στα υπαρκτά προβλήματα και δίνει ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Ανταποκρίνεται παράλληλα στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της εποχής και αποβλέπει στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη δημιουργία ενός δυναμικού, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα.
. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρά τις αδυναμίες και τα λάθη του, έχει αποδείξει έμπρακτα της ευαισθησία του για τους Έλληνες αγρότες. Την αναντιστοιχία λόγων και έργων διακρίνουν οι παραγωγοί στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή και στην πολιτική που σήμερα εφαρμόζει. Γι αυτό η Οργή περισσεύει στους πολίτες της υπαίθρου. Οι εκλογές θα το δείξουν.

5. Όλοι βλέπουν πρόωρες εκλογές εντός του Φθινοπώρου. Το ΠΑΣΟΚ τις έχει ζητήσει από τα περασμένα Χριστούγεννα. Είστε έτοιμοι να κερδίσετε ; Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να σας φέρνουν πίσω έναντι της ΝΔ ενώ και το προφίλ του Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι του Κ. Καραμανλή στην « καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ».

. Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους. Η καλύτερη δημοσκόπηση γίνεται στα καφενεία των χωριών. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα κερδίσει επειδή θα το θελήσει ο ελληνικός λαός και όχι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και οι επικοινωνιακές τακτικές.
. Όμως όλη αυτή την περίοδο η εκλογολογία οργιάζει και η χώρα πορεύεται σαν ακυβέρνητο καράβι. Οι αλεπάλληλοι και αντιφατικοί χρησμοί του κ. Καραμανλή για τις Εκλογές οδηγούν στη μεγαλύτερη περίοδο ακυβερνησίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Ποιός πληρώνει το κόστος ;

6. Οι Μ. Νεονάκης, Χ. Πάχτας και Γ. Ανθόπουλος αποτελούν « βαρίδια » του παρελθόντος για το σημερινό ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά του ; Είναι δείγμα γραφής της ανανέωσης που επαγγέλθηκε ο Γ. Παπανδρέου ;

. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα συγκροτήσει – μέσα από τις κατοχυρωμένες διαδικασίες του – ισχυρά ψηφοδέλτια νίκης, που θα εκφράζουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

7. Εκλέγεστε βουλευτής στο νομό Λάρισας από το 1993. Το προσωπικό στοίχημα στις επικείμενες εθνικές εκλογές αφορά, απλώς, σε μία ακόμη επανεκλογή ;

. Ο αγώνας που δίνουμε όλοι είναι πρώτα απ΄όλα αγώνας για μια νέα μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Για τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές και τη νέα πορεία που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και ο λαός μας .Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, προσθέτω κι εγώ την προσωπική μου συμβολή ως βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την Αγροτική Πολιτική.
. Προσπαθώ να συμβάλλω στηριζόμενος στην προσωπική μου διαδρομή, τη γνώση, τη δυναμική, την εμπειρία, τις ιδέες και την πολιτική μου πρακτική. Με σταθερές αξίες, συνέπεια , ευθύτητα και ειλικρίνεια. Με συνεχή προσφορά στους ανθρώπους και στην κοινωνία.
. Διεκδικώ την επανεκλογή μου με το βλέμμα στραμμένο στον τόπο μου, στους πολίτες και στα προβλήματά τους και με στόχο τη δημιουργική μου συμμετοχή σε μια καινούργια ελπιδοφόρα προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ανατρέψει μετά τις εκλογές τα Αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα η πολιτική της Ν.Δ.


από συνεντευξη στο δημοσιογραφο Γιαννη Δελλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: