Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

συνεντευξη στην εφημεριδα " Ελευθερια " ( 15-7-'07 )

.
• Προετοιμάζεστε για εκλογές τον Σεπτέμβριο;

. Προετοιμαζόμαστε όλοι για κάθε ενδεχόμενο. Δυστυχώς ο χρόνος των εκλογών δεν εξαρτάται από τις Συνταγματικές προθεσμίες, ούτε από τις ανάγκες της χώρας αλλά από τους μικροκομματικούς υπολογισμούς του Πρωθυπουργού. Η παράταση της εκκρεμότητας αυτής όμως βλάπτει την οικονομία και τη χώρα.

• Αισθάνεστε ότι ως ΠΑΣΟΚ έχετε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ; Οι δημοσκοπήσεις αν και καταγράφουν δυσαρέσκεια προς τη κυβέρνηση, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επανακτήσει τους πολίτες ώστε να ξεπεράσει τη Ν.Δ.

. Το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών αργά, αλλά σταθερά. Υπάρχει μεταστροφή η οποία δεν έχει πάρει ακόμα χαρακτηριστικά ρεύματος. Στις κάλπες θα ξεσπάσει η Οργή και η αγανάκτηση των πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις κάποια στιγμή θα αποτυπώσουν αυτή την τάση. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαφορά των δύο κομμάτων βρίσκεται σταθερά στα όρια του στατιστικού λάθους.

• Πάντως υπάρχει η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ψήφους δυσαρέσκειας και όχι ψήφους εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

. Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Καραμανλής, δημιούργησε ένα ρεύμα ελπίδας και προσδοκίας. Γρήγορα αποκαλύφθηκε η κενή περιεχομένου προεκλογική ρητορεία του και η πολιτική του που είναι αναντίστοιχη με τις εξαγγελίες του. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, δεν αποδέχονται όμως τον εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ ωφελείται από την ψήφο δυσαρέσκειας προς την ΝΔ. Δεν αρκείται όμως σ’ αυτό. Επιδιώκουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Πρέπει να πείσουμε όχι μόνο ότι έχουμε ένα σύγχρονο Πρόγραμμα αλλά και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε διδαχθεί από τις αδυναμίες και τα λάθη μας και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί Έμπνευση, Σταθερότητα, Συνέπεια και Επιμονή. Απαιτεί καθαρό πολιτικό λόγο, την ενεργοποίηση και αξιοποίηση στελεχών που δεν προκάλεσαν την Κοινωνία, την ποιοτικά αναβαθμισμένη λειτουργία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και την ειλικρινή συμπόρευση με τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται στην χώρα. Αυτή η προσπάθεια, κατά την γνώμη μου, πρέπει να ενταθεί.

• Όμως, για παράδειγμα η υπόθεση με τα ομόλογα όμως είχε και « παράπλευρες απώλειες » στο κόμμα σας. Η υπόθεση του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και πάλι γκρίνιες στο κόμμα σας.

. Δημιούργησε πράγματι πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Πέρα όμως από το ζήτημα της ουσίας, που γρήγορα θα ξεκαθαρίσει, εντάχθηκε σε ένα μεθοδευμένο επικοινωνιακά παιχνίδι εντυπώσεων της Ν.Δ., με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό της χώρας. Και αυτό είναι μείζον θέμα. Έχει σχέση με την λειτουργία των θεσμών. Αποκάλυψε επίσης ένα άλλο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, μια φυσιογνωμία που επιμελώς προσπαθούσε να κρύψει.
. Όλοι αντελήφθησαν ότι ο Πρωθυπουργός αισθανόταν έντονο το βάρος αλλά και τη φθορά του σκανδάλου των ομολόγων, της μείωσης της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και των βαρύτατων ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Έπρεπε επικοινωνιακά να αλλάξει τη θεματολογία του δημόσιου διαλόγου. Το έκανε με ένα τρόπο και άκομψο και θεσμικά επικίνδυνο. Ο Πρωθυπουργός έκρυβε επί 11 μήνες το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα, τις υποκλοπές, και όταν αποκαλύφθηκε από τον Τύπο είπε ότι « περιμένει τα πορίσματα της δικαιοσύνης ».Τα ίδια είπε για το παραδικαστικό κύκλωμα, για το σκάνδαλο των « κουμπάρων » και του καρτέλ του γάλακτος, για την Π. & Κ. Χρηματιστηριακή, για την αγορά της « Γερμανός », για τον κ. Μηλιάκο της ΑΤΕ και τη χρήση των αποθεματικών της Τράπεζας κ.λ.π. Ο Πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε καμιά Πολιτική ευθύνη και δεν βρήκε κανέναν ένοχο για το μεγάλο σκάνδαλο των Ομολόγων. Κάνει ότι μπορεί για να το συγκαλύψει και « περιμένει τα πορίσματα της δικαιοσύνης ». Αυτός ο Πρωθυπουργός που δεν δέχεται την δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα πάντα και σε βάθος, δίκασε και καταδίκασε τον κ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής χωρίς να « περιμένει τα πορίσματα της δικαιοσύνης » ! Το δε ύφος του έδειχνε εμπάθεια, μνησικακία, εκδικητικότητα, φανατισμό, που παρέπεμπε σε παλιές, ξεπερασμένες αλλά όχι ξεχασμένες για πολλούς, μέρες της πιο σκληρής και αντιδραστικής Δεξιάς. Μία εικόνα, αποκαλυπτική σημειολογικά, που προσπάθησε και πάλι επικοινωνιακά να αλλάξει κατά την ομιλία του στο Συνέδριο. Εκεί άφησε την βρώμικη δουλειά να την κάνουν οι Υπουργοί του.

• Το κόμμα σας χρησιμοποιεί ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, τη στιγμή που η Ν.Δ. λέει « όχι στην πόλωση ». Κάποιος φαίνεται ότι δεν εκτιμάει σωστά τις διαθέσεις της κοινωνίας . . .

. Σας υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της τετραετίας, εξέφρασε με ειλικρίνεια την πρόθεσή του για συναίνεση σε κρίσιμους τομείς όπως τα Εθνικά Θέματα, η Υγεία, η Παιδεία, κ.λ.π.. Όμως η πολιτική της Ν.Δ. δεν το θέλησε και δεν το επέτρεψε. Ως σήμερα ο κ. Καραμανλής, ουσιαστικά ακόμη αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί να μηδενίσει την συμβολή του, στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας και να το ενοχοποιήσει για κάθε τι αρνητικό σ’ αυτή την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει την απόπειρα διασυρμού του, ούτε την ιδιότυπη ομηρία στην οποία προσπαθεί να το οδηγήσει η Ν.Δ.. Δεν επιλέγουμε εμείς την πόλωση.
. Τάσσομαι υπέρ της σκληρής αντιπαράθεσης, όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών. Διαφωνώ με την πόλωση που συγκαλύπτει τα προβλήματα, απογοητεύει τους πολίτες και διευκολύνει την διατήρηση μιας πολιτικής γραφειοκρατίας που αναπαράγεται. Συμφωνώ με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω σε διαυγείς πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις, που ενεργοποιούν τους πολίτες, αποκαθιστούν την αξιοπιστία της πολιτικής, ανατρέπουν κατεστημένες δομές και αντιλήψεις, συμβάλλουν στην έκρηξη των ιδεών και την αφύπνιση των συνειδήσεων, αλλάζουν τελικά την Κοινωνία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Πολιτικής. Η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και όχι απλά η διαχείριση της εξουσίας.



• Πλησιάζοντας προς τις εκλογές όποτε και αν γίνουν τέλος πάντων, θα πάμε σε αυτό το κλίμα ; Αυτή είναι η εκτίμησή σας ;

. Ελπίζω να υπάρξει ένα κλίμα πολιτισμένης αντιπαράθεσης προγραμματικών θέσεων και ιδεών. Χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ανάμεσα στα κόμματα και ανάμεσα στους υποψήφιους που συμμετέχουν σ’ αυτή την αναμέτρηση. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλο, όχι όμως τόσο ώστε να χάσουμε τις αρχές μας, την ψυχή και την αξιοπρέπειά μας.

• Ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στο κομματικό Συνέδριο, χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, ως το κόμμα του « σύγχρονου κοινωνικού κέντρου », σε μια εμφανή προσπάθεια να εδραιώσει τη κυριαρχία του στον περίφημο « μεσαίο χώρο », που κάποτε έδωσε νίκες στο ρεύμα του εκσυγχρονισμού που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Τελικώς στην Ελλάδα οι πολιτικές των δυο κομμάτων εξουσίας θα έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τον « μεσαίο χώρο » ; Αυτό είναι το κρίσιμο ;

. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης το ’89 ! Η πολιτική που υλοποιεί σήμερα ο κ. Καραμανλής, είναι μια συντηρητική πολιτική με έντονα ταξικά χαρακτηριστικά και επίχρισμα φραστικού προοδευτισμού. Καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο ο κ. Καραμανλής και αρκετά στελέχη της Ν.Δ. έχουν αφαιρέσει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη Δεξιά. Προσπαθούν να απεμπλακούν από ένα βεβαρημένο παρελθόν. Την περίοδο της ποινικοποίησης των ιδεών, των διώξεων των κοινωνικών φρονημάτων, της συρρίκνωσης των δημοκρατικών θεσμών, η έννοια του κέντρου κάλυπτε τον αγώνα των δημοκρατικών πολιτών για ανατροπή των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν και των συσχετισμών που είχαν δημιουργηθεί. Μετά την μεταπολίτευση τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα δεν μπορούμε να εφευρίσκουμε κοινωνικά μορφώματα για να θολώνουμε τα νερά. Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, το φαινόμενο της « παγκοσμιοποίησης », απαιτούν νέες προσεγγίσεις στηριγμένες όμως σε σταθερές αρχές και αξίες. Τι λέει άραγε το « σύγχρονο κοινωνικό κέντρο » του κ. Καραμανλή για την ανισορροπία στον πλανήτη και την παντοδυναμία μιας υπερδύναμης, τι λέει για την τεράστια συσσώρευση πλούτου σε λίγες χώρες και λίγους ισχυρούς, για τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος αλλά και των φτωχότερων χωρών, για τα υπερκέρδη των Τραπεζών και την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Τι λέει για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, για την πλήρη απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την συρρίκνωση και την κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την πρόσβαση των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, για την πολιτισμική ισοπέδωση και την ομοιομορφία των προτύπων ζωής και συμπεριφοράς. Τι λέει για τα αδιέξοδα της νέας γενιάς ;
. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δεν μπορείς να κρύβεσαι και να υπεκφεύγεις. Η Πολιτική δεν είναι ουδέτερη. Εξυπηρετεί ή διευθετεί συμφέροντα, έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει αιχμές, προτεραιότητες, αποτελέσματα. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε φοβικά σύνδρομα για να επιβιώνεις πολιτικά. Δεν μπορείς να κινείσαι με την λογική του μέσου όρου. Δεν μπορείς να υποκρίνεσαι κάτι το οποίο δεν είσαι. Πρέπει να τολμάς Ρήξεις, Τομές, Προοδευτικές Αλλαγές, που θα συμπαρασύρουν και θα καθοδηγούν την Κοινωνία. Πρέπει να οραματίζεσαι, να εμπνέεις, να σχεδιάζεις για το μέλλον και όχι απλά να διαχειρίζεσαι το παρόν. Αυτός ο δρόμος πάντα ήταν η πρόκληση των προοδευτικών δυνάμεων. Έτσι διαμορφώθηκε η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή την πρόκληση απαντά σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Έτσι αποκτά Νόημα η Πολιτική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ.

• Είστε αυτή τη στιγμή ο παλαιότερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό. Θεωρείτε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια επανεκλογής σας το ρεύμα της ανανέωσης ; Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος για τις εκλογές ;

Η πολιτική μου διαδρομή είναι πολύ μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική μου θητεία. Είμαι περήφανος που οργανώθηκα στο ΠΑΣΟΚ το 1975 σε ηλικία 18 ετών και αναδείχθηκα μέσα από το μαζικό φοιτητικό κίνημα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι ένιωσα την αγάπη και την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου όταν υπήρξα Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το νεότερο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του. Είχα την τύχη, σε μικρή ηλικία, να ζήσω από κοντά και να διδαχθώ πολλά από αυτόν τον μεγάλο ηγέτη. Είναι τιμή για μένα και σημαντική εμπειρία, ότι είχα την εμπιστοσύνη του Κώστα Σημίτη και υπηρέτησα ως υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνησή του. Με τιμά σήμερα με την εκτίμηση και εμπιστοσύνη του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που μου ανέθεσε την ευθύνη για την διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Αγροτική Πολιτική. Συμμετέχω και συμβάλλω στην προσπάθειά του για μια νέα νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως η μεγαλύτερη τιμή για μένα είναι η επιβεβαίωση της αγάπης, της εκτίμησης, της εμπιστοσύνης των πολιτών που με την ψήφο τους και την συμπαράστασή τους στηρίζουν αυτή την πορεία. Προσπαθώ να τους εκφράζω και να δικαιώνω την επιλογή τους με την πολιτική μου στάση, με τη δράση και τις προσπάθειές μου, την πρακτική και τη συμπεριφορά μου. Η πλούσια εμπειρία που απέκτησα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο για μένα, αλλά θέλω να πιστεύω και για τον Νομό μας, τους πολίτες και την πολιτική.
. Στις εκλογές που έρχονται, θα προσπαθήσω να συμβάλλω όσο μπορώ στη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου. Για μια νέα δυναμική πορεία. Με αφετηρία τη Λάρισα και στόχο την κεντρική πολιτική σκηνή και την μεταφορά εκεί της αγωνίας, των αναγκών, των απαιτήσεων των πολιτών του Νομού μας. Σήμερα ζητώ ευθέως την στήριξη και την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΨΗΦΟ των Λαρισαίων πολιτών που απαιτούν Σταθερές Αξίες στην πολιτική. Των γυναικών και των ανδρών, των νέων ανθρώπων που αναζητούν μια άλλη πορεία για την πολιτική, για την κοινωνία, για την χώρα. Που εξακολουθούν να αντιστέκονται, να αγωνιούν, να ελπίζουν. Χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς προαπαιτούμενα. Πιστεύω πως έως σήμερα, στην πολιτική μου διαδρομή, διατήρησα σταθερές τις αρχές και τις αξίες μου, και δεν διέψευσα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έτσι θα συνεχίσω την πορεία μου και σ αυτές τις εκλογές. Δεν μου ταιριάζει η πολιτικάντικη ψηφοθηρία και η καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων. Από την υποκρισία των δημοσίων σχέσεων προτιμώ την ειλικρίνεια και την αμεσότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Πιστεύω στη δημιουργική και ανατρεπτική δύναμη της πολιτικής, αναζητώ μια διαφορετική αισθητική στη λειτουργία της, προσπαθώ να ταυτίζομαι με τις αγωνίες των ανθρώπων και τις απαιτήσεις μιας νέας εποχής.
. Όσο για το ρεύμα της ανανέωσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντοτε υπήρχε και θα υπάρχει. Είναι νόμος της φύσης, της ζωής, της πολιτικής. Ότι ξεπερνιέται από την εποχή του, αντικαθίσταται από κάτι καινούργιο. Αρκεί το νέο να είναι ποιοτικά καλύτερο. Έτσι επιβιώνει η φύση, εξελίσσεται η ζωή, βελτιώνεται η πολιτική.
. Βεβαίως η αναγκαία ανανέωση στην πολιτική πρέπει να γίνεται μέσα από μια βαθιά κοινωνική διεργασία και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας. Μόνον έτσι μπορεί να είναι ζωογόνος και ανατρεπτική δύναμη για τα κόμματα και τις εξελίξεις.
. Η ανανέωση δεν είναι άλλοθι για προσωπικούς διαγκωνισμούς και επιδιώξεις και σίγουρα δεν είναι ταμπέλα για κάθε χρήση. Γιατί πίσω από την επίκλησή της μπορεί να κρύβονται οι πιο καθυστερημένες, παλαιοκομματικές πρακτικές και αντιλήψεις και οι πιο γερασμένες, συντηρητικές και ξεπερασμένες ιδέες. Την διάκριση και την επιλογή κάνουν πάντοτε οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: