Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

η ομιλια μου στην κεντρικη συγκεντρωση στη Λαρισα


. Σήμερα ανεβάζω την τελευταία μου ομιλία στην κεντρική συγκέντρωση στη Λάρισα. Ο δύσκολος Αγώνας συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή. Το διακύβευμα είναι σημαντικό τόσο για το μέλλον, όσο και για την καθημερινότητά μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάσουμε καθόλου.

.« Λίγες μέρες πριν τις εκλογές βρισκόμαστε και πάλι εδώ. Μαζί. Σε ένα αγώνα ελπιδοφόρο. Σε μια αναμέτρηση κρίσιμη. Σε μια νέα προσπάθεια αισιοδοξίας και προοπτικής.
. Δεν υποτασσόμαστε στη λογική κάποιων μέσων ενημέρωσης που θέλουν να μας μετατρέψουν σε παθητικούς δέκτες της κυβερνητικής πολιτικής.
. Δεν υποκύψαμε στην προσπάθεια κάποιων δημοσκόπων να μας πείσουν ότι αγωνιζόμαστε για μια χαμένη υπόθεση.
. Αντιστεκόμαστε στην αδιέξοδη πολιτική της Δεξιάς κυβέρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να την μετατρέψουμε σε μια ακόμη Δεξιά παρένθεση για τη Χώρα και τον Λαό μας. Μπορούμε να το κάνουμε. Πάντα πετυχαίνουμε τον στόχο μας όταν πιστεύουμε στις αξίες μας, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και όταν παλεύουμε ενωμένοι.
. Δεν αρνούμαστε απλά την σημερινή αδιέξοδη πραγματικότητα. Διεκδικούμε το Μέλλον. Θέλουμε μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη κοινωνία. Μπορούμε να το πετύχουμε. Γιατί ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε.

. Προσπάθησε πολύ τα τελευταία χρόνια η Ν.Δ. να αμβλύνει την μνήμη του Ελληνικού λαού. Να μειώσει το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να συκοφαντήσει στελέχη μας. Να μας κάνει να νιώθουμε ενοχές που στηρίζουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τη μεγάλη Προοδευτική Δημοκρατική παράταξη. Το ζήσαμε στο παρελθόν, το ζούμε σήμερα. Ας μην μας προκαλούν.
. Ο λαός μας έχει και κρίση και μνήμη. Και εμείς όλοι εδώ έχουμε και γνώση και συνείδηση της ιστορικής μας διαδρομής και της προσφοράς μας στη χώρα. Τιμάμε την ιστορία μας. Είμαστε περήφανοι για το Έργο μας. Για την Ελλάδα που μαζί δημιουργήσαμε.

• Την Ελλάδα της Αλλαγής του Α. Παπανδρέου.
• Την Ελλάδα της Ανάπτυξης του Κ. Σημίτη.
• Και είμαστε εμείς που θα κατοχυρώσουμε τη Δυνατή Ελλάδα, τη Δίκαιη Κοινωνία, όπως την οραματιζόμαστε με το Γ. Παπανδρέου.

. Παραλάβαμε την Ελλάδα ως μια Βαλκανική, αδύναμη, φοβισμένη και υποταγμένη χώρα και την μετατρέψαμε σε μια Σύγχρονη, Ισχυρή και Ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα.

. Είμαστε περήφανοι για ένα Έργο που αποτυπώθηκε στην Ιστορία. Μπορεί να πει σήμερα ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ το ίδιο για το έργο τους ; Αν είχαν έργο θα το υποστήριζαν. Αν εφάρμοζαν μεγάλες πολιτικές θα τις διαφήμιζαν. Όμως επί 4 χρόνια η Κυβέρνηση αντί να κυβερνά, αντιπολιτευόταν το ΠΑΣΟΚ.
. Πού είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ του 2004 ; Τι έγιναν τα όμορφα επικοινωνιακά συνθήματα του κ. Καραμανλή ; Κάθε μέρα που περνάει ολοένα και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια για τη χώρα μας. Όσοι πίστεψαν τις λαϊκίστικες υποσχέσεις του κ. Καραμανλή, βλέπουν να διαψεύδονται οι ελπίδες τους η μια μετά την άλλη. Η αρχική έκπληξή τους μετατράπηκε σταδιακά σε απογοήτευση, απελπισία και τώρα Οργή.
. Είμαστε πια οργισμένοι με αυτά που συμβαίνουν. Και είμαστε αποφασισμένοι να το δείξουμε στις κάλπες την Κυριακή.

• Η επαγγελία για σεμνότητα και ταπεινότητα αντικαταστάθηκε από ακραία φαινόμενα αλαζονικής συμπεριφοράς Υπουργών και στελεχών.
• Η νέα διακυβέρνηση έγινε και πάλι η γνωστή Δεξιά κυβέρνηση.
• Η περίφημη σύγκρουση με τους « νταβατζήδες » μετά το φιάσκο του Βασικού Μετόχου, έγινε πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων.
• Από την Απογραφή ως τις « ασύμμετρες απειλές » η χώρα μας διαρκώς διασύρεται στο εξωτερικό, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν κοντόφθαλμες κομματικές σκοπιμότητες.

. Στη θέση των προεκλογικών δεσμεύσεων για Διαφάνεια βλέπουμε σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση συγκάλυψης σκανδάλων και ευθυνών που σχεδιάζει και υλοποιεί με προσωπική του ευθύνη ο κ. Καραμανλής.

• Διαρκείς απομακρύνσεις στελεχών και Υπουργών λόγω σκανδάλων,
• Πτώση Σινούκ,
• Υποκλοπές,
• Παραδικαστικό κύκλωμα,
• Σκάνδαλο « κουμπάρων » και καρτέλ γάλακτος,
• Αγορά τής « Γερμανός » από τον ΟΤΕ,
• Σκάνδαλο με τα Ομόλογα και τις μαύρες βαλίτσες με τις "μίζες",
• Και τώρα οι πυρκαγιές……

. Η επανίδρυση του Κράτους έγινε σύντομα ανασύσταση του αυταρχικού πελατειακού κράτους των υμετέρων.
. Ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε.
. Και την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός κατέρεε, η ΝΔ κατέγραφε σημαντικές "επιτυχίες", στηριγμένες στις γνώσεις στατιστικής αλχημείας.
. Η ανεργία λένε μειώθηκε ! Το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε ! Οι Έλληνες έγιναν σε μια νύχτα πλουσιότεροι κατά 25% !
. Και την ώρα που οι αριθμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας « ευημερούν », βλέπουμε ότι η Δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων καταργούνται σε μια νύχτα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος της πολιτικής της ΝΔ. Οι αγρότες βλέπουν το Μόχθο τους να γίνεται Κέρδος για τους μεγαλοεισαγωγείς και τους χονδρέμπορους. Η Εκπαίδευση οδηγείται επί 4 χρόνια σε αδιέξοδο, η νέα γενιά ασφυκτιά χωρίς να βλέπει Προοπτική για το Μέλλον.
. Την ίδια ώρα επιχειρήθηκε μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς, πρός τους λίγους και εκλεκτούς της Συντηρητικής παράταξης.
. Η αύξηση των έμμεσων φόρων, η ακρίβεια και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς θερίζει τα εισοδήματα των φτωχότερων ενώ η κερδοσκοπία και οι « κουμπάροι » οργιάζουν.

. Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου. Αφορολόγητο διανεμόμενων κερδών - έμμεσοι φόροι. Από τους αγρότες τις επιδοτήσεις - τιμές προϊόντων;

. Έκλεψαν το χαμόγελο, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Κλέβουν το μέλλον των παιδιών μας.

. Η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς έμπνευση, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, χωρίς Όραμα. Όπως ακριβώς και η κυβέρνησή της.
. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει σήμερα άλλος δρόμος. Ο δρόμος της Ελπίδας και της Προοπτικής. Για μια Δίκαιη Κοινωνία, για μια Δυνατή Ελλάδα. Το Μέλλον της βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το ίδιο κα η Ευθύνη.

ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.

. ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ του νέου Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι η αναδιανομή των εισοδημάτων και του πλούτου. Στόχος μας είναι ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του. Η αγορά πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων, όχι το αντίστροφο. Το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα μεγάλα συμφέροντα. Οι αξίες μας είναι διαχρονικές. Η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Ευημερία.
. Αυτές κατοχυρώνουμε με το πρόγραμμά μας για όλους τους πολίτες. Η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, ο έλεγχος της εξουσίας, η ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων είναι συστατικά της δίκαιης κοινωνίας που οραματιζόμαστε.
• Η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, η κοινωνική συνοχή αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα.
• Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων θέλουμε να γίνει κέντρο παραγωγής σύγχρονων υπηρεσιών, πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο, διεθνές κέντρο υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού.
• Η αξιοποίηση της Ιστορίας, του Πολιτισμού, του περιβάλλοντός μας συμβάλλουν παράλληλα σε αυτή την κατεύθυνση . . . . .


. . . . . Φίλες και φίλοι,
. Είναι εύκολο για έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης σήμερα να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Είναι ένας αναγκαίος αλλά όχι επαρκής δρόμος στην πορεία προς τις εκλογές.
. Μπορείς να εντυπωσιάζεις αλλά δεν δημιουργείς.
. Είναι πιο δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο να αναφέρεσαι στις ανάγκες του μέλλοντος. Στον πραγματικό λόγο, στις δεσμεύσεις για μια νέα πορεία. Απαιτείται Επάρκεια, Γνώση, Αξιοπιστία.
. Στην πορεία προς τις εκλογές, οι δεσμεύσεις για το μέλλον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, για τη Νίκη.
. Σας βεβαιώνω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλά κανείς σε πρώτο πρόσωπο, για τη διαδρομή του, για το ρόλο του, για την πορεία και το έργο του, για τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες του, για τα προβλήματα και τις αγωνίες του.
. Είναι πολύ δύσκολο γιατί απαιτεί κατάθεση ψυχής.
. Αλλά είναι μονόδρομος. Είναι η ευθύνη και το χρέος του πολιτικού απέναντι στους πολίτες. Του ανθρώπου απέναντι στους συνανθρώπους του.
. Είναι η ώρα της κρίσης, της δικαίωσης, της λύτρωσης.
. Αυτή την κατάθεση επιχειρώ σήμερα μπροστά σας. Με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα καρφωμένο στα μάτια σας. Γιατί σήμερα δεν θέλω μόνο, αλλά και μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια.

Φίλες και φίλοι,

. Ζούμε σε μια σύνθετη εποχή. Εποχή μεγάλων αλλαγών, έντονων συγκρούσεων, ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών. Εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και με έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον. Σε αυτές τις προκλήσεις και αβεβαιότητες πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί. Με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, τις δεσμεύσεις και την πρακτική τους.
. Σε μια περίοδο που οι πολιτική περνά κρίση αξιοπιστίας, υπάρχουν παραδοσιακοί πολιτικοί που βολεύονται στο ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.
. Υπάρχουν πολιτικοί που φέρνουν τους προβληματισμούς της κοινωνίας στα όρια της μετριότητας για να μπορούν να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Αρκούνται σε έναν αυτάρεσκο εφησυχασμό ή στην ανασφάλεια των υπογείων μηχανισμών.

. Δεν ανήκω σε αυτό το είδος των πολιτικών, γιατί πιστεύω ότι ένας σύγχρονος πολιτικός οφείλει να αμφισβητεί, να προβλέπει, να ανατρέπει, να δημιουργεί. Οφείλει να υποτάσσει το ατομικό στο συλλογικό συμφέρον. Οφείλει να εναντιώνεται σε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό ή προσωπικό κόστος.

• Στα χρόνια που πέρασαν δεν έγινα ποτέ οπαδός, γιατί θέλω να είναι συμμέτοχος στον αγώνα της πολιτικής για τον άνθρωπο και όχι για το συμφέρον.
• Δεν ενδιαφέρθηκα για τις κοσμικές στήλες αλλά για τα ψιλά γράμματα των εφημερίδων που κρύβουν πόνους, αγωνίες και όνειρα ανθρώπων.
• Ένοιωσα πολλές φορές ασφυκτικούς κλοιούς γύρω μου, σκληρές υπόγειες επιθέσεις. Στηρίχθηκα στις αρχές μου, στα βιώματά μου, στη συμπαράσταση των ανθρώπων και των φορέων της περιοχής . . . . .

. . . . . Σήμερα ζητώ την ψήφο σας με μια Δέσμευση. Να ταυτίζομαι πάντοτε με τις αγωνίες των ανθρώπων και τις ανάγκες της εποχής.
. Η δική σας φωνή θέλω να είναι η δική μου φωνή στο Κοινοβούλιο. Η δική σας προσδοκία, θέλω να είναι η δική μου πράξη. Το δικό σας όραμα να είναι η δική μου κατεύθυνση. Οι αγωνίες μας ταυτίζονται. Ο ελπίδες μας ταυτίζονται.

. Μαζί βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Μαζί θα συνεχίσουμε όσο εσείς το θέλετε.

Στο δρόμο του Αγώνα, της Ελπίδας, της Αισιοδοξίας. Για τη μεγάλη Ανατροπή στις εκλογές. Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης.

Για τον Τόπο μας και τα παιδιά μας. »

Δεν υπάρχουν σχόλια: